Blijf je regelmatig een gevoel van honger ervaren terwijl je wel voldoende eet?
Overweeg eens om te switchen naar aardappelen. Als je deze niet of weinig eet. Want : minder calorieën + meer volume én een groter gevoel van verzadiging. Als je ze vergelijkt met andere producten waarvan we vaak aannemen dat ze ‘gezonder en verantwoorder’ zijn. Jeeej!
‘Maar aardappelen zijn niet goed voor je, want aardappelen maken je dik. Blablaba..’
Wie heeft jou wijs gemaakt dat aardappelen slecht zijn?
Wist je dat aardappelen namelijk complexe koolhydraten zijn, van hoge kwaliteit, die toevallig wel een van de meest bevredigende én vullende voedingsmiddelen zijn? Komt ie :
Per 100 gram (medium gebakken) bevat een aardappel : 88 calorieën – 2 gram eiwit – 19 gram koolhydraten – 0 gram vet – 2 gram vezels – 3 mg vitamine B6 – 14 mg Vitamine C – en maar liefst 450 mg kalium.
Hey, maar wacht eens even, dat is nog meer dan in een banaan! Ja. Gewoon weer lekker aan de piepers en stampotjes dus.
Maar, pas op hé, wel stampotJES…
Nog steeds last van honger issues? Vraag een keer hulp bij het in kaart brengen van wat je daadwerkelijk eet gedurende de dag.
En heel belangrijk, let eens op de GI waarde van de producten die je eet. De GI waarde, glycemische index is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed word opgenomen.
Producten met een hoge GI zijn bijvoorbeeld gebakken aardappelen, brood, cornflakes en popcorn. Pasta, peulvruchten en fruit vallen onder producten met een lage GI. De GI van een product kan variëren. Zo verandert de GI van een product bijvoorbeeld ook door de manier waarop het word klaargemaakt.
Bron :
https://www.ahealthylife.nl/voedingswaarde-aardappelen/
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx%EF%BB%BF#:~:text=De%20glycemische%20index%20(GI)%20is,producten%20met%20een%20lage%20GI.