Goedemorgen! Ja, goed is die zeker, met mijn ideale kickstart van de dag. Want ja, het blijft toch echt die kromme, zoete, liefst nog een beetje licht groenige rakker.
De banaan. Voor sporters zijn is deze gele, natuurlijke versnapering in veel gevallen een vast onderdeel van hun dieet. Ze zitten vol voedingsvezels, vitaminen en mineralen als; vitamine C, kalium, vitamine B6 & magnesium.
Maar hoe zit dat nou eigenlijk met die kleur? Waar de één roept hoe rijper hoe beter, eet de ander ze het liefst nog zo groen mogelijk. Confession, ook ik behoor tot die laatste groep.
Want over het algemeen verandert de smaak en voedingswaarde van een banaan tijdens het proces van rijpen. Zo zijn bananen die nog niet zo goed zijn gerijpt vaak minder zoet dan goed gerijpte bananen.
Hoe dat komt? Tijdens het rijpproces wordt het zetmeel van de banaan omgezet tot snelle suikers. Snelle conclusie is dus ; super goed als kickstart aan het begin van je dag of als pre-work out, maar ook voor de welbekende middag dip. Wanneer we wat langer verzadigd willen zijn, en liever het voordeel van het zetmeel in willen zetten. Eet je hem dus liever wat minder rijp.
Een reden om je banaantje juist aan het einde van je dag pas te eten. Voor het slapen gaan bijvoorbeeld, of misschien wel als post-work out, is omdat een banaan ook veel magnesium en kalium bevat. Zo kunnen ze bijdragen aan een betere nachtrust en geven ze een spierontspannend effect.
En dan de sweet spots..
Je kent ze wel, ik laat ze liggen voor manlief. Hij gooit ze graag door zijn smoothie ‘s morgens. Ja, dat kan natuurlijk ook!
Tip : blend je banaan eens met een avocado. Super zacht van structuur en smaak en zo heb je ook gelijk je goede vetten binnen!
In Midden- en Zuid-Amerika en Zuidoost Azië is bijna iedereen bekend met zogeheten ‘sweet spots’ op de banaan (vroege fase bruine vlekjes op de bananenschil). Dit is een teken dat het grootste gedeelte van het bananenzetmeel is omgezet in suikers en het bananenvlees donker, nattig en zacht pappig wordt. Hier in Europa heerst de opvatting dat bananen met bruine vlekjes overrijp en oneetbaar zijn. Ah, dat is het.
Er zit een groot verschil tussen diverse bananensoorten met betrekking tot de bruine vlekjes. Zo zijn er ook bananenrassen die nooit vlekjes ontwikkelen en rassen die dat altijd doen.
Het voordeel van een niet goed gerijpte banaan is dus dat je een langer verzadigd bent en kunt genieten van de voordelen die resistent zetmeel te bieden heeft. Resistent zetmeel is de belangrijkste vorm van oplosbaar voedingsvezel die langzamer en dieper in het lichaam wordt verteerd. Het geeft je dan ook energie op de lange termijn. Bovendien kan het zetmeel je helpen bij het doel afvallen, omdat het de afgifte van het hormoon glucagon stimuleert. Hierdoor neemt de snelheid waarmee het lichaam vet verbrand toe.
Aan de andere kant is een goed gerijpte banaan met wat bruine vlekjes op de schil makkelijk te verteren en kan het je een goede energie boost geven, die je nodig hebt voordat je gaat sporten.
Zoals ik al eerder hierboven zei dus, als pre-work out.
Hoe jij die banaan nu het liefst eet is uiteraard grotendeels afhankelijk van je smaak. De een heeft hem het liefst groengeel; stevig van structuur, minder zoet en ietwat bitter van smaak. De ander heeft weer voorkeur voor de geelbruine banaan; zacht van structuur en zoet van smaak. Daarnaast is de keuze voor een groengele of geelbruine banaan dus ook afhankelijk van datgene dat jij uit je kromme vriend wilt halen.
Either way, er bestaat geen foute keuze. Want verantwoord is ie sowieso.
Pfieuw.. Problem solved!
En lijk jij nou op mij en sta je op het punt om een banaan weg te gooien, omdat ‘ie naar jouw idee te rijp is? Gooi ‘m niet weg, maak er een voedzame smoothie van of bak er een bananenbrood mee. Zo doe je jezelf én moeder natuur ook nog eens een heel groot plezier.
Gaan met die banaan!